Lớp 10Tiếng Anh

My village is about 50 kilometers

Đáp án chi tiết, giải thích dễ hiểu nhất cho câu hỏi My village is about 50 kilometers cùng với kiến thức tham khảo là tài liệu cực hay và bổ ích giúp các bạn học sinh ôn tập và tích luỹ thêm kiến thức bộ môn tiếng Anh.

Trắc nghiệm:

My village is about 50 kilometers (1) _______ the city center. It’s very beautiful and (2) ….place where people (3) _______ flowers and vegetables only. It’s very famous for its pretty roses and picturesque (4) _______ The air is quite (5) _______; however, the smell of the roses makes people (6) _______ cool. In spring, my village looks like a carpet with plenty of (7) _______. Tourists come to visit it so often. Nowadays, with electricity, it doesn’t take the (8) _______ much time to water the roses. And even at night, people can (9) _______ along the path and enjoy the fresh smell (10) _______the flowers. 

1 A. on         B. for            C. from            D. since 

Bạn đang xem: My village is about 50 kilometers

2 A. peace               B. peaceful              C. peacefully            D. peaceable 

3 A. grow            B. growing              C. grew            D. grown 

4 A. scenery              B. sceces             C. screens             D. scenes 

5 A. cool            B. fresh            C. clear              D. clean 

6 A. felt                B. to feel                C. feel                D. feeling 

7 A. colors              B. colorful                C. colorless               D. colored 

8 A. villages                B. towns                C. villagers               D. city-dwellers 

9 A. waked               B. walked               C. walk              D. walking 

10 A. on                B. of              C. in                  D. at

Trả lời:

1. C. from 

2. B. peaceful 

=> place là danh từ, trước nó phải là 1 tính từ 

3. A. grow

=> Dùng thì hiện tại đơn 

4. A. scenery 

=> picturesque scenery: khung cảnh đẹp như tranh 

5. B. fresh 

6. C. feel 

=> make sb + V (bare)

7. A. colors 

8. D. city-dwellers 

9. C. walk 

=> walk + v-bare 

10. B. of

Mở rộng kiến thức về một số bài đọc hiểu tiếng Anh

Exercise 1: Read the following passage and mark the letter A, B, C, or D on your answer sheet to indicate the correct answer to each of the questions.

      Contrary to popular belief, one does not have to be a trained programmer to work online. Of course, there are plenty of jobs available for people with high-tech computer skills, but the growth of new media has opened up a wide range of Internet career opportunities requiring only a minimal level of technical expertise. Probably one of the most well-known online job opportunities is the job of Webmaster. However, it is hard to define one basic job description for this position. The qualifications and responsibilities depend on what tasks a particular organization needs a Webmaster to perform.

      To specify the job description of a Webmaster, one needs to identify the hardware and software the website the Webmaster will manage is running on. Different types of hardware and software require different skill sets to manage them. Another key factor is whether the website will be running internally or externally (renting shared space on the company servers). Finally, the responsibilities of a webmaster also depend on whether he or she will be working independently, or whether the firm will provide people to help. All of these factors need to be considered before one can create an accurate webmaster job description.

      Webmaster is one type of Internet career requiring in-depth knowledge of the latest computer applications. However, there are also online jobs available for which traditional skills remain in high demand. Content jobs require excellent writing skills and a good sense of the web as a “new media”.

      The term “new media” is difficult to define because it compasses a constantly growing set of new technologies and skills. Specifically, it includes websites, email, internet technology, CD-ROM, DVD, streaming audio and video, interactive multimedia presentations, e-books, digital music, computer illustration, video games, virtual reality, and computer artistry.

      Additionally, many of today’s Internet careers are becoming paid-by-the-job professions. With many companies having to downsize in tough economic items, the outsourcing and contracting of freelance workers online has become common business practice. The Internet provides an infinite pool of buyers from around the world with whom freelancers can contract their services. An added benefit to such online jobs is that freelancers are able to work on projects with companies outside their own country.

      How much can a person make in these kinds of careers? As with many questions related to today’s evolving technology, there is no simple answer. There are many companies willing to pay people with Internet skills salaries well over 70,000ayear.Generally,webmastersstartatabout70,000ayear.Generally,webmastersstartatabout30,000 per year, but salaries can vary greatly. Freelance writers working online have been known to make between 40,000to40,000to70,000 a year.

Question 1: Which of the followings is true about the job of the freelance writers?

A. They may work with others in the company.

B. It is considered a “content” job.

C. They manage hardware and software.

D. They require in-depth knowledge of applications.

Đáp án: B

Tạm dịch: Điều nào sau đây là đúng về công việc của các nhà văn tự do?

A. Họ có thể làm việc với những người khác trong công ty.

B. Nó được coi là một công việc “nội dung”.

C. Họ quản lý phần cứng và phần mềm.

D. Họ yêu cầu kiến thức chuyên sâu về các ứng dụng.

Thông tin: Content jobs require excellent writing skills and a good sense of the web as a “new media”.

Question 2: The word “vary” in paragraph 6 can be best replaced by ___________.

A. decrease        B. change        C. differ        D. increase

Đáp án: C

Giải thích: vary (v): khác nhau

decrease (v): giảm bớt        change (v): thay đổi

differ (v): khác nhau        increase (v): tăng

Question 3: It can be inferred from the passage that ___________.

A. only skilled workers make good money

B. online workers can work full-time online.

C. it is easy to become a webmaster

D. workers with limited computer skills can not work online.

Đáp án: B

Tạm dịch: Có thể suy luận từ đoạn văn là.

A. chỉ có nhân viên lành nghề kiếm được tiền

B. nhân viên trực tuyến có thể làm việc trực tuyến toàn thời gian.

C. rất dễ dàng để trở thành một quản trị trang web

D. nhân viên có kỹ năng máy tính hạn chế không thể làm việc trực tuyến.

Thông tin: An added benefit to such online jobs is that freelancers are able to work on projects with companies outside their own country.

Question 4: According to the passage, which of the following is TRUE of webmasters?

A. They never work independently.

B. The duties they perform depend on the organization they work for.

C. They require a minimal level of expertise.

D. They do not support software products.

Đáp án: C

Tạm dịch: Theo đoạn văn, điều sau đây là TRUE của quản trị web?

A. Họ không bao giờ làm việc độc lập.

B. Các nhiệm vụ mà họ thực hiện phụ thuộc vào tổ chức họ làm việc.

C. Họ đòi hỏi một mức độ chuyên môn tối thiểu.

D. Họ không hỗ trợ các sản phẩm phần mềm.

Thông tin: Of course, there are plenty of jobs available for people with high-tech computer skills, but the growth of new media has opened up a wide range of Internet career opportunities requiring only a minimal level of technical expertise. Probably one of the most well-known online job opportunities is the job of Webmaster.

Question 5: What is the purpose of the passage?

A. To inform people about the tasks and the roles of a webmaster.

B. To inform people about employment related to the Internet.

C. To inform people about the computer industry.

D. To explain why webmasters make a lot of money.

Đáp án: B

Tạm dịch: Mục đích của đoạn văn là gì?

A. Thông báo cho mọi người về các nhiệm vụ và vai trò của một quản trị trang web.

B. Để thông báo cho mọi người biết về việc làm liên quan đến Internet.

C. Thông báo cho mọi người về ngành công nghiệp máy tính.

D. Để giải thích tại sao các quản trị web làm được nhiều tiền.

Thông tin: Từ nội dung chính của bài nói về nghề webmaste, freelance workers,….

Question 6: According to the passage, all of the followings are TRUE except ___________.

A. Webmasters must have knowledge of the latest computer applications.

B. Online workers can not free themselves from the office.

C. “New media” is not easy to define.

D. There are online jobs available for workers with minimal computer skills.

Đáp án: B

Tạm dịch: Theo đoạn văn, tất cả những điều sau đây là ĐÚNG, ngoại trừ _ .

A. Webmaster cần phải có kiến thức về các ứng dụng máy tính mới nhất.

B. Nhân viên trực tuyến không thể ra khỏi văn phòng.

C. “Phương tiện truyền thông mới ” không phải là dễ dàng để định nghĩa.

D. Có những công việc trực tuyến dành cho người lao động có kỹ năng máy tính tối thiểu.

Thông tin: An added benefit to such online jobs is that freelancers are able to work on projects with companies outside their own country.

Question 7: Which of the followings is not mentioned as part of the “new media”?

A. Internet technology        B. writing skills        C. websites        D. video games

Đáp án: B

Tạm dịch: Những điều sau đây không được đề cập như là một phần của ” new media “?

Thông tin: Specifically, it includes websites, email, internet technology, CD-ROM, DVD, streaming audio and video, interactive multimedia presentations, e-books, digital music, computer illustration, video games, virtual reality, and computer artistry

Question 8: The word “identify” in paragraph 2 is closest in meaning to___________.

A. name        B. discover        C. encounter        D. estimate

Đáp án: A

Giải thích: identify (v): nhận biết

name (v): định rõ        discover (v): khám phá

encounter (v): đối mặt        estimate (v): ước tính

Thông tin: To specify the job description of a Webmaster, one needs to identify the hardware and software the website the Webmaster will manage is running on.

Exercise 2: Read the following passage and mark the letter A, B, C or D on your answer shect to indicate the correct answer to each of the questions from 1 to 10.

   Plants and animals will find it difficult to escape from or adjust to the effect of global warming, Scientists have already observerd shifts in the lifecycles of many plants and animals, such as flowers blooming earlier and birds hatching earlier in the spring. Many species have begun shifting where they live or their annual migration patterns due to warmer temperatures.

   With further warming, animals will tend to migrate toward the poles and up mountainsides toward higher elevations. Plants will also attempt to shift their ranges, seeking new areas as old habitats grow too warm. In many places, however, human development will prevent these shifts. Species that find cities or farmland blocking their way north or south may become extinct. Species living in unique ecosystems, such as those found in polar and mountantop regions, are especially at risk because migration to new habitats is not possible. For example, polar bears and marine mammals in the Arctic are already threatened by dwindling sea ice but have nowhere farther to go.

   Projecting species extinction due to global warming is extremely difficult. Some scientists have estimated that 20 to 50 percent of species could be committed to extiction with 2 to 3 Celsius degrees of further warming. The rate of warming, not just the magnitude, is extremely important for plants and animals. Some species and even entire ecosystems, such as certain types of forest, many not be able to adjust quickly enough and may disappear.

   Ocean ecosystems, especially fragile ones like coral reefs, will also be affected by global warming. Warmer ocean temperatures can cause coral to “bleach”, a state which if prolonged will lead to the death of the coral. Scientists estimate that even 1 Celsius degree of additional warming could lead to widespread bleaching and death of coral reefs around the world. Also increasing carbon dioxide in the atmosphere enters the ocean and increases the acidity of ocean waters. This acidification furter stresses ocean ecosystems. 

Question 1: Scionlists have observed that warmer temperatures in the spring cause flowers to                  .

A. die instantly 

B. bloom earlier 

C. become lighter              

D. lose color

Question 2: According to paragraph 2, when their habitats grow warmer, animali tend to move     .

A. south – eastwards and down mountainsides toward lower

B. north – westwards and up mountainsides toward higher

C. toward the North Pole and down mountainsides toward lower

D. toward the poles and up mountainsides toward higher

Question 3: The pronoun “those” in paragraph 2 refers to                 .

A. species 

B. ecosystems 

C. habitats             

D. areas

Question 4: The phrase “dwindling sea ice” in paragraph 2 refers to               .

A. the frozen water in the Artie. 

B. the violent Arctic Ocean.

C. the melting ice in the Arctic. 

D. the cold ice in the Arctic.

Question 5: It is mentioned in the passage that if the global temperature rose by 2 or 3 Celcius degrees,          .

A. half of the earth’s surface would be

B. the sea level would rise by 20

C. water supply would decrease by 50

D. 20 to 50 percent of species could become

Question 6: According to the passage, if some species are not able to adjust quickly to warmer temperatures,         .

A. they may be endangered 

B. they can begin to develop

C. they will certainly need water. 

D. they move to tropical forests.

Question 7: The word “fragile” in paragraph 4 most probably means            .

A. very large 

B. easily damaged

C. rather strong 

D. pretty hard

Question 8: The bleaching of coral reefs as mentioned in paragraph 4 indicates                 .

A. the water absorption of coral reefs. 

B. the quick growth of marine mammals.

C. the blooming phase of sea weeds. 

D. the slow death of coral reefs.

Question 9: The level of acidity in the ocean is increased by               .

A. the rising amount of carbon dioxide entering the

B. the decrease of acidity of the pole

C. the extinction of species in coastal

D. the lose of acidity in the atmosphere around the

Question 10: What does the passage mainly discuss?

A. Influence of climate changes on human

B. Effects of global warming on animals and

C. Global warming and possible solutions

D. Global warming and species

Đáp án:

Question 1: Scientists have observed that warmer temperatures in the spring cause flower to     .

Thông tin ở 2 câu đầu tiên:

Plants and animals will find it difficult to escape from or adjust to the effect of global warming, Scientists have already observerd shifts in the lifecycles of many plants and animals, such as flowers blooming earlier and birds hatching earlier in the spring.

Các nhà khoa học thấy rằng nhiệt độ ấm hơn vào mùa xuân khiến cho các loài hoa:

=> B. bloom earlier (nở sớm hơn)

Question 2:

According  to  paragraph  2,  when  their  habitats  grow  warmer,  animals  tend  to move              .

Thông tin ở câu đầu đoạn 2:

With further warming, animals will tend to migrate toward the poles and up mountainsides toward higher elevations.

Khi môi trường sống của chúng trở nên ấm hơn, động vật có xu hướng di chuyển tới:

=> D. toward the poles and up mountainsides toward higher elevations, (về phía các cực và lên các triền núi tới những nơi cao hơn.)

Question 3:

Thông tin ở dòng 5-6 của đoạn 2:

Species living in unique ecosystems, such as those found in polar and mountaintop regions, are especially at risk because migration to new habitats is not possible.

=> A. species

Question 4:

For example, polar bears and marine mammals in the Arctic are already threatened by dwindling sea ice but have nowhere farther to go.

“dwindling sea ice” có thể đoán trong tình huống này là sự giảm dấn bẵng trên biển Bắc Cưc do ảnh hưởng của sự nóng lên toàn cẩu.

=> C. the melting ice in the Arctic.

Question 5:

It is mentioned in the passage that if the global temperature rose by 2 or 3 Celcius degrees.

Thông tin ở dòng 2-3 đoạn 3:

Some scientists have estimated that 20 to 50 percent of species could be committed to extiction with 2 to 3 Celsius degrees of further warming.

Nếu nhiệt độ toàn cầu tăng thêm 2 hoặc 3 độ C:

=> D. 20 to 50 percent of species could become extinct. (20 đến 50% các loài có thể tuyệt chủng)

Question 6:

According to the passage, if some species are not able to adjust quickly to warmer temparatures.

Thông tin ở câu cuối đoạn 3:

Some species and even entire ecosystems, such as certain types of forest, many not be able to adjust quickiy enough and may disappear.

Nếu một vài loài khổng thể thích nghi nhanh với nhiệt độ nóng lên.

=> A. they may be endangered (chứng có thế gặp nguy hiểm)

Question 7:

“fragile”: easily broken or damaged (theo từ điển Oxford learners’dictionaries)

+ very large: rất lớn, rộng lớn

+ easily broken: mỏng manh, yếu ớt, dễ bị phá hủy

+ rather strong: khỏe

+ pretty hard: khá khó

=> B

Questions 8:

The bleaching of coral reefs as mentioned in paragraph 4 indicates.

Thông tin ở câu 2 đoạn 4:

Warmer ocean temperatures can cause coral to “bleach”, a state which if prolonged will lead to the death of the coral.

=> D. the slow death of coral reefs, (cái chết từ từ của những rặng san hô)

Question 9:

The level of acidity in the ocean is increased by

Thông tin ở dòng 5-6 đoạn 4:

Also, increasing carbon dioxide in the atmosphere enters the ocean and increases the acidity of ocean waters

=> A. the rising amount of carbon dioxide entering the ocean. (Sự tăng lượng khí C02 trong không khí ảnh hưởng đến đại dương và tăng nồng độ axit trong nước.)

Question 10:

A. Ảnh hưởng của biến đối khí hậu đối với phong cách sống của con người.

B. Những tác động của sự nóng lên toàn cầu đối với động thực vật

C. Sự nóng lên toàn cầu và những giải pháp.

C. Sự nóng lên toàn cầu và sự di cư của các loài.

Plants and animals will find it difficult to escape from or adjust to the effect of global warming.

With further warming, animals will tend to migrate toward the poles and up mountainsides toward higher elevations.

Projecting species extinction due to global warming is extremely difficult.

Ocean ecosystems, especially fragile ones like coral reefs, will also be affected by global warming.

Bài viết chủ yếu đề cập đến các ảnh hưởng của sự nóng lên toàn cầu đối với động vật và thực vật.

=> B đúng

Đăng bởi: THPT Ninh Châu

Chuyên mục: Lớp 10, Tiếng Anh 10

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

Back to top button