Lớp 12Tiếng Anh

Along with jogging and swimming

Câu hỏi: Đọc đoạn văn sau và trả lời câu hỏi

Along with jogging and swimming, cycling is one of the best all-round forms of exercise. It can help to increase your strength and energy, giving you more efficient muscles and a stronger heart. But increasing your strength is not the only advantage of cycling. Because you’re not carrying the weight of your body on your feet, it’s a good form of exercise for people with painful feet or backs. However, with all forms of exercise it’s important to start slowly and build up gently. Doing too much too quickly can damage muscles that aren’t used to working. If you have any doubts about taking up cycling for health reasons, talk to your doctor and ask for his/her advice. Ideally you should be cycling at least two or three times a week. For the exercise to be doing you good, you should get a little out of breath. Don’t worry that if you begin to lose your breath, it could be dangerous and there must be something wrong with your heart. This is simply not true; shortness of breath shows that the exercise is having the right effect. However, if you find you are in pain then you should stop and take a rest. 

Question 1: People with back problems might go cycling because__________. 

A. it enables them to carry the weight of their body on their feet 

Bạn đang xem: Along with jogging and swimming

B. it does not make them carry the weight of their body on their feet 

C. it helps to make their backs become stronger 

D. it helps them to relieve their backache 

Question 2: All forms of exercise must be started__________. 

A. gradually B. quickly C. strenuously D. violently 

Question 3: According to the writer, it is best to go cycling__________. 

A. once a week 

B. at least two or three times a week 

C. at least two or three times a day 

D. every day 

Question 4: You should not worry about the shortness of breath because__________. 

A. it shows that there is something wrong with your heart 

B. it shows that you should stop and take a rest 

C. it is a sign of exercise having the right effect 

D. it is a sign of your getting rid of your heart problem 

Question 5: Which of the following is NOT included in the advantages of cycling? 

A. Giving you a stronger heart 

B. Increasing you strength and energy

C. Giving you better muscles 

D. Making you look younger 

Trả lời:

Question 1: B. it does not make them carry the weight of their body on their feet (dòng 5-6: “Because you’re not carrying the weight of your body on your feet, it’s a good form of exercise for people with painful feet or backs.”) 

Question 2: A. gradually (adv: một cách từ từ; dòng 7: “…with all forms of exercise it’s important to start slowly…”)

Question 3: B. at least two or three times a week (câu đầu đoạn 2: “…Ideally you should be cycling at least two or three times a week.”

Question 4: C. it is a sign of exercise having the right effect (dòng 5: “…shortness of breath shows that the exercise is having the right effect) 

Question 5: D. Making you look younger Rút gọn

Hãy cùng Top tài liệu tìm hiểu về một số bài tập đọc – hiểu tiếng Anh nhé!

Mở rộng một số bài tập đọc – hiểu tiếng Anh

Bài 1. Read the following passage and choose the best option for each blank.

Many visitors come to Tatter bridge to see the wonderful art (1) ____ and museums, the beautiful buildings and the fantastic parks. Few people go outside the city, and so they miss out on (2) _____ the scenery and the fascinating history of this beautiful area. This brochure will tell you what you can see if you (3)______ a short bus ride out of the city.

The beautiful village of Tatter bridge was (4) _____ to the children’s writer Jane Potter, whose stories of Benjamin Bear (5) _____ loved by adults and children around the world. Jane Potter’s home is now a museum and tea shop, and is well (6) ______ a visit just for its wonderful gardens. It also has a gift shop where you can buy (7)______ and books. Tatter bridge has a number of interesting shops (8) _____ an excellent cake shop, and ‘Wendy’s Giftshop’ where you can find lots of unusual gifts made (9) ______ hand by local artists. Lovers of Jane Potter’s books should also walk to the Green Valley woods, which have not changed since Jane Potter (10) _____ her stories there one hundred years ago.

1. A. Workshops B. galleries C. restaurants D. stations
2. A. Understanding B. questioning C. welcoming D. experiencing
3. A. Bring B.take C. drive D. sail
4. A. Home B. school C. shop D. cottage
5. A. Be B. have C. are D. been
6. A. Excited B. worth C. value D. known
7. A. Souvenirs B. materials C. costumes D. vegetables
8. A. Purchasing B. advertising C. preserving D. including
9. A. At B. with C. by D. in
10. A. Wrote B. designed C. moulded D. carved

Trả lời

1 – B; 2 – D; 3 – B; 4 – A; 5 – C;

6 – B; 7 – A; 8 – D; 9 – C; 10 – A;

Bài 2. Read the text, and identify whether the statements are true (T), false (F), or not given (NG).

On September 2, 1945, Viet Nam gained independence from France. President Ho Chi Minh decided that the three key priorities of the new, independent government would be: fighting against poverty, illiteracy, and invaders. His new driving philosophy for education was “an illiterate nation is a powerless one”, and in October 1945 he issued a “Call for anti-illiteracy”. The President’s call was a success. Within one year, 75 thousand literacy classes were established with about 96 thousand teachers to help 2.5 million people learn to read and write.

During the years of French resistance (1946 -1954), schools operated in demilitarized areas. They stopped teaching in French and created curriculum in Vietnamese. The government passed an education reform in 1950 with the goal of reducing the years of general education and concentrating on reading, writing, and calculating skills.

Question 1. One of the priorities was to make sure that people could read and write.

A. True    B. False    C. Not given

Đáp án: A

Thông tin: President Ho Chi Minh decided that the three key priorities of the new, independent government would be: fighting against poverty, illiteracy, and invaders.

Dịch: Chủ tịch Hồ Chí Minh quyết định rằng ba ưu tiên chính của chính phủ mới, độc lập sẽ là: đấu tranh chống đói nghèo, mù chữ và xâm lược.

Question 2. President Ho Chi Minh thought that an illiterate nation did not have power to gain independence.

A. True    B. False    C. Not given

Đáp án: A

Thông tin: His new driving philosophy for education was “an illiterate nation is a powerless one”

Dịch: Triết lý lái xe mới của ông cho giáo dục là một quốc gia mù chữ là một quốc gia bất lực.

Question 3. Right before gaining the independence, President Ho Chi Minh called for a struggle against illiteracy.

A. True    B. False    C. Not given

Đáp án: B

Thông tin: and in October 1945 he issued a “Call for anti-illiteracy”.

Dịch: và vào tháng 10 năm 1945, Bác đã đưa ra một Lời kêu gọi chống nạn mù chữ.

Question 4. The majority of the population could read and write after the campaign of anti-illiteracy.

A. True    B. False    C. Not given

Đáp án: A

Thông tin: The President’s call was a success. Within one year, 75 thousand literacy classes were established with about 96 thousand teachers to help 2 million people learn to read and write.

Dịch: Cuộc gọi của Chủ tịch nước là một thành công. Trong vòng một năm, 75 nghìn lớp xóa mù chữ đã được thành lập với khoảng 96 nghìn giáo viên để giúp 2,5 triệu người học đọc và viết.

Question 5. The education reform reduced the number of subjects.

A. True    B. False    C. Not given

Đáp án: C

Giải thích: Thông tin không có trong bài.

Question 6. It also reduced the years of general education to ten years.

A. True    B. False    C. Not given

Đáp án: C

Giải thích: Thông tin không có trong bài.

Question 7. According to the education reform, general education paid much attention to basic skills.

A. True    B. False    C. Not given

Đáp án: A

Thông tin: The government passed an education reform in 1950 with the goal of reducing the years of general education and concentrating on reading, writing, and calculating skills.

Dịch: Chính phủ đã thông qua một cuộc cải cách giáo dục vào năm 1950 với mục tiêu giảm các năm giáo dục phổ thông và tập trung vào các kỹ năng đọc, viết và tính toán.

Bài 3. Read the text and choose the best answer to the following questions by circling the corresponding letter A, B, C or D. (2.5 marks)

After only 50 minutes flying from Ho Chi Minh City, you will set foot on the tropical paradise of Vietnam and the world: Phu Quoc Island.

The island has a roughly triangular shape with a north-south length of 50km and a west-east width of 25km. A great part of the terrain is filled with beautiful sandy beaches, but there is a mountainous region with 99 peaks, among which the Peak of Chua Mountain is the tallest one at 603 meters. Due to Phu Quoc’s location in the Gulf of Thailand, its climate is sub-equatorial with a temperate weather all year round, making trips to Phu Quoc possible any time in the year. However, the best time to travel to this island is during the dry season, from November until March, when the sky is blue and clear and the rains are away.

Phu Quoc is most famous for its cuisines and a natural wonderful coastline. The most famous food of Phu Quoc is fish sauce, which has become quite popular all over Vietnam and the world. Besides, another thing worth trying there is the spicy yet interesting black pepper. However, the factor that will definitely intrigue you to visit Phu Quoc is its untouched coastline featuring several heavenly beaches. They have yet to be explored to their full ability, but this fact might be actually positive as it gives the shores a romantic beauty that you can find in nowhere else in the world.

Câu 1. According to the passage, what is Phu Quoc Island regarded as?

A. Pearl of the Orient                                                 B. Tropical Paradise

C. City of Eternal Spring                                            D. Lanterns Paradise

Câu 2. According to the passage, Phu Quoc Island.

A. has both beaches and mountains                           

B. doesn’t have many tourist attractions

C. has the tallest mountain in Vietnam                      

D. doesn’t have rains all the year round

Câu 3. Tourists can visit Phu Quoc anytime in the year thanks to                                   .

A. its location by the sea                                  B. its friendly local people

C. its temperate weather all year round             D. its dry season

Câu 4. What are Phu Quoc’s specialities?

A. Red pepper and fish sauce.                          B. Black pepper and dried fish.

C. Red pepper and soya sauce.                        D. Spicy black pepper and fish sauce.

Câu 5. Which of the following statements is NOT true?

A. Phu Quoc Island is located in the Gulf of Thailand.

B. The beaches in Phu Quoc Island have been explored to their full potentials.

C. Phu Quoc’s dry season is from November to March.

D. The island is roughly triangular in shape.

Giải chi tiết:

Câu 1.

Theo bài đọc, đảo Phú Quốc được xem như là gì?

A. Hòn Ngọc Viễn Đông

B. Thiên đường nhiệt đới

C. Thành phố mùa xuân vĩnh cửu

D. Thiên đường đèn lồng

Thông tin từ bài đọc: After only 50 minutes flying from Ho Chi Minh City, you will set foot on the tropical paradise of Vietnam and the world: Phu Quoc Island.

Tạm dịch: Chỉ sau 50 phút bay từ thành phố Hồ Chí Minh, bạn sẽ đặt chân đến thiên đường nhiệt đới của Việt Nam và thế giới: Đảo Phú Quốc.

Đáp án: B

Câu 2.

Giải chi tiết:

Theo đoạn, Đảo Phú Quốc                                             .

A. có cả bãi biển và núi

B. không có nhiều điểm du lịch

C. có ngọn núi cao nhất Việt Nam

D. không có mưa quanh năm

Thông tin từ bài đọc: A great part of the terrain is filled with beautiful sandy beaches, but there is a mountainous region with 99 peaks, among which the Peak of Chua Mountain is the tallest one at 603 meters.

Tạm dịch: Phần lớn địa hình là những bãi cát đẹp, nhưng có một vùng đồi núi với 99 đỉnh núi, trong đó Đỉnh Núi Chúa là đỉnh cao nhất với 603 mét.

Đáp án: A

Câu 3.

Giải chi tiết:

Khách du lịch có thể đến thăm Phú Quốc bất cứ lúc nào trong năm nhờ vào                         .

A. vị trí gần biển

B. người dân địa phương thân thiện

C. thời tiết ôn hòa quanh năm

D. mùa khô

Thông tin từ bài đọc: Due to Phu Quoc’s location in the Gulf of Thailand, its climate is sub-equatorial with a temperate weather all year round, making trips to Phu Quoc possible any time in the year.

Tạm dịch: Do Phú Quốc nằm trong vịnh Thái Lan, khí hậu cận xích đạo với thời tiết ôn hòa quanh năm nên bạn có thể đến Phú Quốc vào bất kỳ thời điểm nào trong năm.

Đáp án: C 

Câu 4.

Giải chi tiết:

Đặc sản của Phú Quốc là gì?

A. Ớt đỏ và nước mắm.

B. Tiêu đen và cá khô.

C. Ớt đỏ và nước tương.

D. Tiêu đen cay và nước mắm.

Thông tin từ bài đọc: The most famous food of Phu Quoc is fish sauce, which has become quite popular all over Vietnam and the world. Besides, another thing worth trying there is the spicy yet interesting black pepper.

Tạm dịch: Thực phẩm nổi tiếng nhất của Phú Quốc là nước mắm, đã trở nên khá phổ biến trên khắp Việt Nam và thế giới. Bên cạnh đó, một thứ đáng thử khác đó là tiêu đen cay nồng nhưng thú vị.

Đáp án: D

 Câu 5.

Giải chi tiết:

Khẳng định nào sau đây là không đúng?

A. Đảo Phú Quốc nằm trong vịnh Thái Lan.

B. Các bãi biển ở đảo Phú Quốc đã được khai thác hết tiềm năng.

C. Mùa khô của Phú Quốc từ tháng 11 đến tháng 3.

D. Đảo gần giống hình tam giác.

Thông tin từ bài đọc: However, the factor that will definitely intrigue you to visit Phu Quoc is its untouched coastline featuring several heavenly beaches. They have yet to be explored to their full ability, but this fact might be actually positive as it gives the shores a romantic beauty that you can find in nowhere else in the world.

Tạm dịch: Tuy nhiên, yếu tố chắc chắn sẽ hấp dẫn bạn khi đến thăm Phú Quốc là bờ biển hoang sơ với một số bãi biển đẹp như thiên đường. Chúng vẫn chưa được khám phá hết tiềm năng của chúng, nhưng thực tế này có thể thực sự tích cực vì nó mang lại cho các bờ biển một vẻ đẹp lãng mạn mà bạn có thể tìm thấy ở không nơi nào khác trên thế giới.

Đáp án: B

Tạm dịch bài đọc:

Chỉ sau 50 phút bay từ thành phố Hồ Chí Minh, bạn sẽ đặt chân đến thiên đường nhiệt đới của Việt Nam và thế giới: Đảo Phú Quốc.

Đảo có hình dạng gần như hình tam giác với chiều dài bắc nam là 50km và chiều rộng tây đông là 25km. Phần lớn địa hình là những bãi cát đẹp, nhưng có một vùng núi với 99 đỉnh núi, trong đó Đỉnh Núi Chúa là đỉnh cao nhất với 603 mét. Do Phú Quốc nằm trong vịnh Thái Lan, khí hậu cận xích đạo với thời tiết ôn hòa quanh năm nên bạn có thể đến Phú Quốc vào bất kỳ thời điểm nào trong năm. Tuy nhiên, thời điểm tốt nhất để du lịch đến hòn đảo này là vào mùa khô, từ tháng 11 đến tháng 3, khi bầu trời trong xanh và những cơn mưa tan dần.

Phú Quốc nổi tiếng với ẩm thực và đường bờ biển tự nhiên tuyệt vời. Thực phẩm nổi tiếng nhất của Phú Quốc là nước mắm, đã trở nên khá phổ biến trên khắp Việt Nam và thế giới. Bên cạnh đó, một món đáng thử khác đó là tiêu đen cay nồng nhưng thú vị. Tuy nhiên, yếu tố chắc chắn sẽ hấp dẫn bạn khi đến thăm Phú Quốc là bờ biển hoang sơ với một số bãi biển đẹp như thiên đường. Chúng vẫn chưa được khám phá hết tiềm năng của chúng, nhưng thực tế này có thể thực sự tích cực vì nó mang lại cho các bờ biển một vẻ đẹp lãng mạn mà bạn có thể tìm thấy ở không nơi nào khác trên thế giới.

Đăng bởi: THPT Ninh Châu

Chuyên mục: Lớp 12, Tiếng Anh 12

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai.

Back to top button